Koncepció Környezet
PDF Nyomtatás E-mail

Dorset - a környékről röviden

Dorset (ejtsd: 'dórszit' - vagy a helyi akcentussal 'dárzet') Dél-Nyugat- Angliában található tartomány, mely a La Manche-csatorna partján terül el. Éghajlatát erősen befolyásolja a Golf áramlat, ennek köszönhetően klímája meglehetősen kiegyensúlyozott, ám az ország többi részénél kevésbé csapadékos. Dél-Nyugat-Angliára jellemző a viszonylag sok napsütés, a szub-mediterrán jellegű növénytakaró. A tenger nyáron gyakran alkalmas fürdőzésre, búvárkodásra, vízisportok űzésére. A tartomány központja Dorchester, mely a megye déli részén található.

Dorsetet nyugatról Devon, észak-nyugatról Somerset, észak-keletről Wiltshire, kelet felől pedig Hampshire tartományok határolják. Népességének közel fele a dél-keleti, urbanizált régióban él, a megye többi része gyönyörű, romlatlan táj, viszonylag csekély számú, ám annál barátságosabb, vendégszeretőbb lakossággal.
Választásunk többek között azért is esett Dél-Anglia ezen tájára, mert itt beszélik a legtisztább, az úgynevezett irodalmi angolhoz legközelebb álló akcentust.

132

Dorset világhírét többek között a Jurassic Coast elnevezésű partszakasznak is köszönheti, mely a világörökség része, és amely rendkívüli változatosságú, festői földrajzi adottságain kívül a fellelhető nagyszámú őslény-fosszíliával (Fossil Forest) is büszkélkedik.
Leghíresebb kiránduló- és fürdőhelyei a Lulworth Cove, a lélegzetelállító Durdle Door vagy az Old Harry sziklacsoport illetve Bournemouth, Poole, Weymouth, Swanage népszerű strandjai.

 

111

Dorset szolgált színhelyül Thomas Hardy regényeihez is, a nagyszerű író Dorchester közelében született, és nem tudott elszakadni a lenyűgöző vidéki Anglia magával ragadó mondanivalójától.

A tartománynak hosszú múltra visszatekintő történelmi, kulturális és régészeti öröksége van, ez páratlan építészetében, kastélyokban, katedrálisokon stb. érhető tetten.
A szomszédos Hampshire-ben található többek között a winchesteri katedrális, melyben megtekinthető Artúr király és a lovagok híres kerekasztalának eredetije valamint Anglia legöregebb pub-ja, mely több mint 1000 éves múltra tekint vissza.

A látványosságokat persze hosszú oldalakon át lehetne sorolni, ám mindez 'csak' díszletként fog szolgálni egy rendhagyó és kalandos nyelvtanuláshoz, mely a valódi életről szól, és a lehető legvalódibb, a klasszikus Anglia színfalai között zajlik.